Ronald Plasterk, voormalig minister namens de PvdA, wordt door de PVV voorgedragen als nieuwe verkenner. Ingewijden bevestigen dat tegenover persbureau ANP, na een bericht van RTL Nieuws. Plasterk volgt Gom van Strien op, die maandag zijn werkzaamheden neerlegde vanwege berichten over fraudebeschuldigingen aan zijn adres.

Naar verwachting zal de PVV Plasterk dinsdag voordragen. Die ochtend staat ook een overleg gepland van de beoogde fractievoorzitters met Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Later dinsdag overhandigt Bergkamp Plasterk zijn opdracht.

Plasterk (66) was tussen 2007 en 2010 minister van Onderwijs. In het tweede kabinet-Rutte was hij eveneens minister, toen van Binnenlandse Zaken. Het is opmerkelijk dat de PVV een PvdA-coryfee voordraagt, maar Plasterk maakte zich de afgelopen tijd zeer populair bij veel rechtse politici en opiniemakers.

In zijn Telegraafcolumn verzet de voormalige bewindsman zich tegen veel linkse thema’s. Hij is kritisch op het klimaat- en natuurbeleid en de excuses voor het slavernijverleden. Hij heeft ook specifiek de aanval geopend op politieke partijen, waaronder D66. Bovendien is Plasterk uitgesproken tegenstander van de verdere samenwerking tussen GroenLinks en PvdA.

De PVV wil het liefst gaan regeren met VVD, NSC en BBB. Maar VVD-leider Dilan Yeşilgöz liet al weten dat zij voor haar partij hooguit een rol ziet als eventueel gedoogpartner.

Gom van Strien stapte op vanwege 'ontstane onrust' na fraudebeschuldigen

Gom van Strien (PVV) zou deze maandag eigenlijk de eerste lijsttrekkers ontvangen voor verkennende gesprekken, maar legde zijn taken per direct neer vanwege beschuldigingen van fraude. "Dit weekend verschenen artikelen in de media over werkzaamheden in mijn verleden, waarin mijn integriteit in twijfel wordt getrokken. Zowel de hierover ontstane onrust als het voorbereiden van een reactie hierop verhouden zich in mijn ogen niet met mijn huidige werk als verkenner", schrijft hij in zijn verklaring.

Van Strien wordt in verband gebracht met fraude bij een dochterbedrijf van de Universiteit van Utrecht en het UMC Utrecht, meldde NRC dit weekend.

De fraudezaak betreft Utrecht Holdings, een dochterbedrijf van de de Universiteit Utrecht en het ziekenhuis UMC Utrecht. In maart dit jaar deed Utrecht Holdings aangifte tegen twee medewerkers en een oud-medewerker wegens "verdenkingen van oplichting en omkoping in verband met aandelentransacties van twee voormalige deelnemingen van Utrecht Holdings in de periode 2006-2018".

Volgens documenten in handen van NRC blijkt dat het bij de oud-medewerker gaat om Van Strien die tot in 2009 bestuurder was van Utrecht Holdings. Dat bedrijf is het Knowledge Transfer Office van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht.

De opgestapte PVV-verkenner Gom van Strien.
De opgestapte PVV-verkenner Gom van Strien.
ANP/ Sem van der Wal

In een rapport van onderzoeksbureau Deloitte staat volgens de krant dat Van Strien en diens opvolger de aandelen van bedrijven die zijn ontstaan uit de universiteit of het UMC - spin-offs - in handen speelden van een extern bedrijf (Hereswint BV) waarvan hun echtgenotes elk 32 procent van de aandelen in handen hadden. De andere aandeelhouder waren een oud-buurman en vriend van Van Strien, en diens zus.

Van Strien ontkent fraudebeschuldigingen

Tegen de krant ontkent hij de beschuldigingen. “Als dit naar buiten komt, ga ik actie ondernemen tegen de universiteit want dan gaat het er alleen om om mijn naam te beschadigen”, zegt hij in NRC. Hij zegt nooit opheldering te hebben gekregen over de beschuldigingen.

Van Strien maakt maandag een draai door zijn werk neer te leggen, want zondag liet de politicus juist nog weten door te gaan als verkenner. “Ik heb inmiddels contact gehad met Geert Wilders en de voorzitter van de Tweede Kamer, die mij in overleg met alle gekozen lijsttrekkers als verkenner heeft benoemd en ga door met mijn werk als verkenner”, aldus Van Strien zondag in een verklaring.

Vrijdag werd PVV-senator Van Strien door PVV-partijleider Geert Wilders als verkenner naar voren geschoven. Met uitzondering van DENK-fractievoorzitter Stephan van Baarle stemden alle fractievoorzitters in met zijn aanstelling.